25 jaar CNS – Blik op de Toekomst

“Interessante perspectieven” 
Onder tropische omstandigheden vierde CNS haar 25-jarig bestaan. Klanten, relaties en medewerkers keken tijdens de jubileumbijeenkomst in Utrecht terug in de tijd maar vooral ook naar de toekomst. “We staan aan de vooravond van mooie ontwikkelingen: data lakes en data science, om maar eens wat te noemen”, stelde CNS-directeur Jan van Dijk. 

Voor de feestelijke jubileumviering met als motto De Blik op de Toekomst waren zo’n 80 mensen naar de karakteristieke evenementenlocatie De Fabrique gekomen. Zij hoorden bij de aftrap Jan van Dijk de vraag stellen waar CNS voor staat? Het antwoord is voor hem glashelder: “We staan met beide benen op de grond, al zijn het twee verschillende ‘poten’. De ene vertegenwoordigt onze kennis van de corporatiesector, en de andere poot onze kennis van data, BI en software. In de langetermijnrelatie die wij met onze klanten voorstaan, komen die zaken op een mooie manier bij elkaar.” 

Lange relatie 
Albert van Heugten, verantwoordelijk voor de informatievoorziening en de automatisering bij Wonen Zuid, getuigde op het podium van de lange relatie die zijn Limburgse woningcorporatie heeft met CNS. “Wij zijn al 18 jaar klant bij CNS en daarmee de eerste klant in de corporatiesector. De verklaring voor onze lange relatie is de goede en prettige manier van samenwerken. Die begon destijds met de Data Warehouse Explorer – DWEX – en is nu actueel met de implementatie van Power-BI.” 

Albert hield kijkend naar de toekomst zijn toehoorders voor dat IT en Informatievoorziening voor altijd gekoppeld zullen blijven aan nieuwe projecten bij de woningcorporaties. ‘We leven in een wereld waarin we alles aan elkaar verbinden, en systemen uiteindelijk gaan beslissen.’ Om de huurder in dat krachtenveld goed te bedienen is het voor Albert evident die huurder nog beter te leren kennen. “Daarmee voeg je waarde toe aan de vele data die we als corporaties al hebben.” 

Fundament
Robert Croshere, een van de oprichters van het bedrijf (de C van CNS staat voor zijn achternaam, de S komt van de achternaam van de andere oprichter Jurriaan Slegers) belichtte de geschiedenis van het bedrijf, waarvan het fundament van destijds nog steeds onaangetast is. “Geen opsmuk, doen wat we zeggen, en geen geld uitgeven dat je niet hebt.” Robert is als technisch directeur verbonden aan CNS. Jurriaan Slegers is nu de financieel directeur. 

Online shoppen 
Na de verfrissende drink- en eetpauze was het de beurt aan trendwatcher Adjiedj Bakas. Op geheel eigen wijze hield hij de jubileumgasten voor dat mensen eigenlijk geen toekomst willen, maar juist vasthouden aan het heden. “Waarom zijn we winkels blijven bouwen, als je weet dat er in 1967 al geslaagde experimenten waren met online aankopen?” Uit een bouillabaisse van trends, observaties en persoonlijke statements lepelde hij hennep als de ideale grondstof voor bakstenen, de verarming van de middenklasse, de voor- en nadelen van elektronische gezichtsherkenning, de consequenties van de vereenzaming van ouderen, de ongeloofwaardigheid van de media, de robotisering thuis, en de energietransitie op. Zijn slotakkoord bestond uit het advies om de toekomst vooral positief te blijven bekijken, waarin uiteindelijk ‘de economie van het geluk’ bepalend zal zijn. 

‘Rode’ BI 
Na dit intermezzo was het algemeen directeur Jan van Dijk die de zakelijke blik op de toekomst richtte. Hij kondigde de komst aan van nieuwe CNS Report Modules voor ‘klantcontact’ en ‘leefbaarheid’, en noemde onder meer het uitbreiden van de CNS-datakwaliteitsmeter DQ Monitor met mogelijkheden voor ‘data governance’. 

Als het om trends gaat binnen IT is het gebruik van wat hij ‘rode BI’ noemde een belangrijke. Naast de ‘blauwe’ BI die gestructureerd is en waarbij van tevoren is nagedacht over wat je ermee wil, bestaat de rode variant die veel meer ad hoc is en experimenteel is. Innovaties zoals data science komen via de rode BI tot ontwikkeling. CNS helpt haar klanten hier al mee en verwacht dat data science in de komende tijd ook zijn weerslag zal hebben in de blauwe kant van BI, liet Jan van Dijk weten. Het ontstaan van zogeheten data lakes is een andere belangrijke ontwikkeling in zijn ogen. “Data lakes stromen vol met data die we niet altijd meteen nodig hebben, maar misschien wel in de toekomst. We kijken nu hoe de klanten van CNS gebaat zijn bij deze datavijvers, en wat we er mee kunnen uiteindelijk.” 

Voorspellende modellen
CNS’ business consultant Marc Boonman was tot slot uitgenodigd om te vertellen over de pilots die in Utrecht draaien als het om data science gaat. “Het resultaat is de ontwikkeling van voorspellende modellen die een mooie aanvulling zijn op ons platform. We willen voor elke klant die dat wil redelijk snel zo’n model maken. Dat kan bijvoorbeeld laten zien wat je kunt verwachten als het om niet-planmatig onderhoud gaat”, aldus Boonman. CNS heeft in dit verband historische onderhoudsdata geanalyseerd waaruit een model is voortgekomen dat de verwachtte hoeveelheid werk voor niet-planmatig onderhoud uitrekent. Marc Boonman nodigde de corporaties uit om te participeren in een pilot. 

Voordat ze daarover gingen nadenken, trokken de gasten naar buiten waar een briesje en koude dranken voor een verfrissende nazit zorgden. “De Blik op de Toekomst heeft voor een aantal interessante perspectieven gezorgd”, vatte een van de gasten de jubileumviering samen.