Klantbeeldproject in Power-BI komt tot leven

Rochdale werkt samen met CNS aan het Klantbeeldproject dat in een Power BI-omgeving draait. In deze proef komen alle gegevens van de klant die naar de Amsterdamse woningstichting belt in één overzicht op het scherm. Over de woning, over de klant zelf, of er al eerder contact is geweest, over huurbetalingen, noem maar op. “Die data staat wel in het primaire systeem maar bepaalde gegevens komen pas na vier keer klikken in beeld. Dat kan dus eenvoudiger om het werk met klantcontacten efficiënter te maken”, weet functioneel beheerder Ronald van der Horst.

De testfase van het Klantbeeldproject bij Rochdale verloopt voorspoedig. Ronald zegt: “Vier medewerkers werken nu met het systeem. Dat gaat zo goed dat we langzaamaan nog meer collega’s erbij willen betrekken. Om het project te laten draaien gebruiken we nu nog een proefversie van Power-BI.”
Ronald vindt de triggers die CNS heeft ingebouwd om ontbrekende informatie over de klant of woning in te vullen een handige functionaliteit in Klantbeeld. “Het is waardevol dat we de ontbrekende data achteraf kunnen toevoegen. Zo krijgen we een compleet en betrouwbaar overzicht van klantgegevens.”

Keuze snel gemaakt
De woningstichting die 80.000 mensen een thuis geeft in Amsterdam, Zaanstad, Purmerend, Diemen en Landsmeer, werkt al langer samen met CNS die het datawarehouse voor Rochdale heeft gebouwd. Toen de corporatie aangaf dat ze in hun onderzoek naar rapportagetools Power BI wilde uittesten, was dat koren op de molen van CNS die inmiddels veel ervaring met deze tooling heeft. “De keuze voor Power BI was om die reden vrij snel gemaakt. Het Klantbeeldproject was een geschikte pilot om de stap te zetten”, aldus de functioneel beheerder.

Rochdale gebruikt Tobias AX als primair systeem, waar de rapportagetool QlikView standaard bij zit. “We lopen nu steeds vaker tegen beperkingen aan”, weet Ronald. “De licentiestructuur van QlikView vind ik vrij prijzig en er is weinig vernieuwing in de tool. Ons plan is om de operationele datarapportages en lijstwerken in Power BI onder te brengen en zo het gebruik van QlikView af te bouwen. Nog voor het einde van het jaar (2018) willen we op Power BI overschakelen.”

Ronald zegt dat veel data nog staan in Excelbestanden, die ondergebracht moeten worden in Tobias AX. Nu primaire systemen zich ontwikkelen en beter worden, en de datawarehouses betrouwbare bases zijn geworden, zal het gebruik van Excel verder afnemen. Dat is wel nog een hele opgave, verwacht Ronald.

Snel en kundig
“Goed bedrijf, ik ben behoorlijk positief. Mijn contacten met de dataspecialisten van het bedrijf zijn uitstekend”, vat de functioneel beheerder zijn waardering over CNS samen. “De automatiseerder doet wat het belooft, en is goed ingevoerd in de materie van woningcorporaties. Dat zie je bijvoorbeeld in hoe de rapportages worden opgebouwd. Ook het inspelen op veranderingen in de verantwoordingssystematiek naar de overheid doet CNS heel snel en kundig.”