Standaard Modules Strategisch Dashboard CNS 

Deel 1 – Leegstand 

CNS presenteert tijdens het Corporatieplein 2018 een nieuw product: het Strategisch Dashboard. Dit komt voort uit het nieuwe CNS-platform met Standaard Modules voor basisrapportages over de belangrijkste processen binnen woningcorporaties. De modules bieden elk niet alleen basisinformatie, maar ook strategische stuurinformatie en selfservice BI (Business Intelligence) voor innovatieve analysemogelijkheden. De gevraagde informatie uit deze gelaagde modules wordt verpakt in het overzichtelijke Strategisch Dashboard. 

In een serie berichten belichten we kort de verschillende Standaard Modules waarmee het dashboard kan worden gevoed. Aflevering 1 gaat over de module Leegstand. 

Wat biedt de module? Wat kun je ermee? 

Basisinformatie over alle leegstaande eenheden met de duur van de leegstand en de belangrijkste kenmerken, in lijn met de definities van CORA. Hiermee kun je de actuele status van de leegstand nauwkeurig in de gaten houden. Trends kunnen worden bekeken en de belangrijkste factoren in de leegstand geanalyseerd, zoals de reden van leegstand en de resulterende derving. Ook is er een duidelijk overzicht van de huidige beschikbare eenheden. 

Strategische informatie. Omdat van de eenheden en de leegstand vele attributen beschikbaar zijn, kan de informatie ingezet worden om vastgoedbeleid te bepalen. Je kunt de leegstand analyseren naar locatie, type eenheid, bouwjaar, enzovoorts. Aangezien deze informatie ook te combineren is met woonruimteverdeling, onderhoud en andere aandachtsgebieden, is het mogelijk om het strategisch voorraadbeheer ondersteuning te bieden.  

Innovatie. De gestructureerde manier van aanleveren en het gebruik van Power BI maken het platform zeer geschikt voor innovatieve toepassingen. Door de gegevens te combineren met andere data (externe gegevens zoals CBS-informatie en de leefbaarheidsmonitor over woonruimteverdeling) kun je analyses maken over bijvoorbeeld verhuisgeneigdheid en populariteit van complexen. Daarnaast is het mogelijk om modellen te ontwikkelen die bijvoorbeeld aangeven wat het risico is op langdurige leegstand wanneer een geval zich aandient.