Standaard Modules Strategisch Dashboard

Deel 2 – Betaalgedrag 

CNS presenteert tijdens het Corporatieplein 2018 een nieuw product: het Strategisch Dashboard. Dit komt voort uit het nieuwe CNS-platform met Standaard Modules voor basisrapportages over de belangrijkste processen binnen woningcorporaties. De modules bieden elk niet alleen basisinformatie, maar ook strategische stuurinformatie en selfservice BI (Business Intelligence) voor innovatieve analysemogelijkheden. De gevraagde informatie uit deze gelaagde modules wordt verpakt in het overzichtelijke Strategisch Dashboard. 

In een serie berichten belichten we kort de verschillende Standaard Modules waarmee het dashboard kan worden gevoed. Aflevering 2 gaat over de module Betaalgedrag. 

Wat biedt de module? Wat kun je ermee? 

Basisinformatie over alle klanten met een huurachterstand. Met de gegevens over de aantallen klanten, de achterstandsbedragen en afboekingen kun je trends analyseren op onder meer kenmerken van huurders, duur van achterstanden en factuursoorten. De definities zijn in lijn met die van het Huurincassoplatform, zodat een goede analyse en vergelijking met deze cijfers mogelijk is.  

Strategische informatie als basis voor beleid ten aanzien van problematische huurders, en voor het voorkomen van huisuitzettingen. Analyses van bijvoorbeeld woningtypes of regio’s met betaalbaarheidsproblemen kunnen helpen bij het bepalen van dit beleid. Daarmee vergroot je de efficiency en bekort je procedures.

Innovatie bestaat bijvoorbeeld uit het toepassen van kunstmatige intelligentie ofwel Artificial Intelligence (AI). Dit draagt bij aan het aanpakken van betalingsachterstanden van huurders en het beheersen van de kosten. De module is met AI in staat om probleemdossiers in een vroeg stadium te herkennen. Daarmee kun je eerder actie ondernemen en besparen op incassokosten en de kosten voor derving door huurachterstanden. Het vroegtijdig herkennen van betalingsproblemen van huurders, en zodoende snellere interventie, zal in principe tot een daling van huisuitzettingen leid