Power BI in de praktijk deel 3: Power BI on-premise

Power BI is een populaire, zeer gebruiksvriendelijke BI-tool die uitstekend geschikt is voor self-service BI. Het inrichten van de rapportage-omgeving en het samenstellen van de datasets vereist echter wel enige specialistische kennis. CNS heeft de afgelopen tijd corporaties geholpen met specifieke vraagstukken op het gebied van Power BI. Daarnaast hebben we een aantal workshops gegeven om corporatiemedewerkers kennis te laten maken met Power BI.

In mijn vorige blog heb ik verteld hoe wij een klant hebben geholpen met het overdragen van een rapport dat door een gebruiker was gemaakt aan de IT-afdeling. In deze blog vertel ik over de technische ondersteuning die wij hebben gegeven voor het inrichten van een volledige on-premise installatie van Power BI.

Bij de introductie was Power BI alleen in de cloud beschikbaar, wat geheel in lijn is met Microsofts Cloud-First strategie. Vanaf het begin was het echter duidelijk dat veel organisaties (nog) niet bereid zijn om gevoelige informatie in rapportages aan de cloud toe te vertrouwen. Gelukkig heeft Microsoft afgelopen zomer het volledig on-premise draaien van Power BI mogelijk gemaakt met de release van Power BI Report Server.

Inmiddels hebben wij de eerste klant geholpen met de implementatie van Power BI on-premise. Hiermee gaat de klant zelf dashboards en interactieve rapportages ontwikkelen op basis van het CNS-datawarehouse. Om het beheer van data en definities centraal te houden is er voor gekozen om Power BI in combinatie met het Tabular Model van Microsoft SQL Server te gebruiken. In eerste instantie wordt een aantal rapportages ontwikkeld om het grootste deel van de informatiebehoefte af te dekken. In een later stadium worden de mogelijkheden voor self-service analyse ingezet.

Als eerste hebben wij advies gegeven over de in te zetten hardware, software en de instellingen hiervan. De verschillende onderdelen van de oplossing stellen hun eigen eisen aan beschikbare resources en een goede afstemming is belangrijk voor een optimale performance. Ook hebben wij de installatie van de software voor onze rekening genomen. Alle onderdelen zijn op de verschillende databronnen aangesloten en overal is de juiste beveiliging ingesteld zodat gebruikers alleen toegang hebben tot de rapporten en data waar zij recht toe hebben.

Naast de technische ondersteuning, hebben we onze klant ook geholpen om een snelle start te maken met Power BI. We hebben twee rapporten gebouwd om deze vervolgens over te dragen aan de medewerkers van de klant. Zo zijn de eerste rapporten snel beschikbaar en krijgen de medewerkers training on-the-job. In de toekomst blijven we deze klant begeleiden bij de ontwikkeling en het onderhoud van de rapportages.

Met deze derde en laatste blog in de serie Power BI in de Praktijk heb ik een indruk gegeven van de ondersteuning die CNS kan bieden bij het volledig on-premise inzetten van Power BI. De blog-serie laat zien hoe Power BI op verschillende manieren ingezet kan worden. Naast de ondersteuning die hierin naar voren is gekomen, kan CNS ook standaardrapporten in Power BI bieden, waarmee heel snel over een breed scala aan onderwerpen kan worden gerapporteerd.
Meer weten over de hulp die CNS kan bieden voor de inzet van Power BI? Neem dan contact op met onze verkoopafdeling.